Od pola do talerzaDodano: Niedziela 19 kwietia 2015
![]() |
W Gminnym Centrum Kultury w Siennicy Nadolnej w dniu dzisiejszym odbyła się Konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia 2015 obchodzonego pod hasłem „Bezpieczeństwo Żywności”. Patronat objął Starosta Krasnostawski Janusz Szpak.
Głównym organizatorem była Państwowa Inspekcja Sanitarna w Krasnymstawie, która zaprosiła do współpracy Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, Gminne Centrum Kultury w Krasnymstawie z siedzibą w Siennicy Nadolnej, SPZOZ w Krasnymstawie, Instytut Medycyny Wsi w Lublinie, Stowarzyszenie Eko Lubelszczyzna, Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii „VITA NUTRICA’’ Lublin.
Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera priorytetowy obszar, ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni. W roku bieżącym tym tematem przewodnim jest bezpieczeństwo żywności, które jest tak ważne dla nas wszystkich. Podczas tegorocznych obchodów WHO, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.
Popatrzcie Państwo jak ważki to temat szczególnie w naszym powiecie. W powiecie, który dostarcza tak znaczne ilości produktów spożywczych. Nasz powiat jest w zdecydowanej większości powiatem rolniczym. Na naszej ziemi osoby pracujące, to w znacznej większości rolnicy dostarczający swoje produkty na nasz stół. Oczywiście nie bezpośrednio. Mamy bowiem tak duże zakłady jak OSM Krasnystaw, Cukrownia Krasnystaw, czy elewator zbożowy ELEWARR, których produkty codziennie spożywamy – mówił w swoim wystąpieniu starosta Janusz Szpak.
Bardzo pochlebnie pracy rolników, jak i pracowników zakładów przetwórczych wypowiadał się senator Józef Zając, który wraz z panią prorektor Beatą Fałdą z WSZ w Chełmie zaszczycili Konferencję swoją obecnością.
Pani Barbara Niewiadomska – Powiatowy Inspektor Sanitarny była bardzo zadowolona z frekwencji. Na sali obecni byli przedstawiciele władz: wicestarosta Henryk Czerniej, burmistrz Krasnegostawu Hanna Mazurkiewicz, z-ca Wójta Gminy Krasnystaw – Tomasz Barczuk oraz blisko sto kobiet, które przybyły aby wysłuchać ciekawych prelekcji.
Na temat zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych w żywności oraz skutkach zdrowotne mówiła dr hab. Wioletta Agnieszka Żukiewicz – Sobczak prof. nadzwyczajny, Kierownik Zakładu Alergologii i Zagrożeń Środowiskowych Instytutu Medycyny Wsi w Lublinie. Z kolei o zagrożeniach zdrowotnych związanych ze złym odżywianiem – opowiadała pani Justyna Siwiela, z Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VITA NUTRICA Lublin. Działania na rzecz promowania żywności ekologicznej – omówiła pani Danuta Sulowska, ze Stowarzyszenia EkoLubelszczyzna z Lublina. Ważki temat jakim jest cukrzyca II - typu jako choroba żywieniowo zależna poruszyła w swoim wystąpieniu lek.med. Ewa Pitura z SPZOZ w Krasnymstawie.
Na sali przygotowano również kilka punktów informacyjnych, w których na bieżąco udzielano porad. Dokonywano pomiaru wskaźników medycznych. Instruowano w sprawach związanych z zatruciami pokarmowymi. Czyniły to m.in. panie Bogumiła Prymaczuk i Agata Wójtowicz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Krasnymstawie. Działał także punkt informacyjny Stowarzyszenia EkoLubelszczyzna.
Później o tych prelekcjach starano się na chwilę zapomnieć, gdyż uczestników Konferencji zaproszono do degustacji potraw kuchni tradycyjnej. Wspaniałe dania przygotowały panie z Wincentowa. Trudno było więc pogodzić zagrożenia związane ze złym odżywianiem (mamy na myśli wyłącznie nadmiar), a tym co było na stołach.
Opracowanie i zdjęcia: Sławomir Kamiński
Powiat Krasnostawski
Kalendarium
Przydatne linki
Lokalizacja Powiatu
